Skal jeg have en a-kasse som selvstændig?

Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende, så er det selvfølgelig ikke ensbetydende med, at du ikke skal være medlem af en a-kasse. Der findes en lang række danske a-kasser, men det er naturligvis ikke alle, der henvender sig til selvstændige. I denne forbindelse skal du være opmærksom på, at der findes a-kasser, der udelukkende henvender sig til selvstændige.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at du som selvstændig kan have et mere usikkert økonomisk grundlag sammenlignet med en almindelig lønmodtager. Det er dog bestemt ikke med til at ændre på det faktum, at det er vigtigt, at du som selvstændig er medlem af en a-kasse, eftersom det giver dig muligheden for at have et form for sikkerhedsgrundlag, hvis det skulle hænde, at du én dag ikke længere tjener penge på dit firma.

Hvordan får jeg ret til dagpenge som selvstændig?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at du som selvstændig vil kunne sove bedre om natten, hvis du er medlem af en a-kasse. Som selvstændig, så har du mulighed for at få dagpenge i helt op til to år som ledig. Det skal dog understreges, at der i denne forbindelse er krav til, at du er i aktiveringstilbud i form af enten uddannelse eller lønmodtagerarbejde.

Følgende betingelser skal overholdes, hvis du ønsker at få dagpenge som selvstændig:

  • Det kræves, at du er tilmeldt Jobcentret
  • Du skal have været medlem af a-kassen i minimum ét år
  • Du skal aktiv søge efter nyt job og være villig til at påtage dig fuldtidsjob
  • Din forhenværende virksomhed skal være solgt, afviklet eller bortforpagtet

Har du selv valgt at afvikle din virksomhed, så får der tre uger, inden du har mulighed for at få udbetalt penge. Hvis virksomheden derimod er lukket som følge af en konkurs eller en tvangslukning, så er der mulighed for at få udbetalt dagpenge allerede efter én uge. Leder du efter en a-kasse, så har du mulighed for at læse meget mere om dette her.

Hvordan beregnes min dagpengesats?

Hvis du går fra at være selvstændig til at skulle have udbetalt dagpenge fra en a-kasse, skal du naturligvis være opmærksom på, at der er forskel på, hvordan dagpengesatsen forholder sig for en forhenværende selvstændig og en lønmodtager. Det er forskelligt fra a-kasse til a-kasse, hvordan dagpengesatsen bliver beregnet.

Som udgangspunkt, så beregnes den typisk med udgangspunkt i virksomhedens overskud i de to bedste år, men dog med udgangspunkt i de seneste fem regnskabsår. Det skal dog understreges, at der ligeledes er mulighed for at få udbetalt en fast sats, hvis du opfylder en række forudbestemt og fastsatte betingelser.

Kan være en forsikring overfor banken

Det skal desuden også nævnes, at du har bedre forudsætninger for at låne penge i privaten, hvis du er medlem af en a-kasse for iværksættere. Det skyldes naturligvis, at bankerne er mere tilbøjelige til at låne penge til de kunder, der er medlem af en a-kasse og dermed også har en økonomisk sikkerhed i form af dagpenge fra den respektive a-kasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *