Gaver på arbejdspladsen – do’s and dont’s

 I Danmark har vi en livlig og vigtig gavekultur. Vi giver gaver nærmest hver gang der er lejlighed for det; ved fødselsdage, ved mærkedage, til jul, ved særlige begivenheder, og når vi bare føler at nogen fortjener det. Alligevel har arbejdspladsen ofte været et helligt sted, når det kommer til gavegivning. Her har det nemlig været vigtigt at bevare det formelle og lidt distancerede forhold mellem ansatte og overordnede. Dette har betydet at gaver oftest har været noget man fik ved jubilæer, og så måske kunne bestille via en stiliseret liste ved juletid.

Men spørgsmålet er, om denne tendens er ved at ændre sig. Det virker til at mange firmaer, store som små, i de seneste år er begyndt at have mere fokus på et personligt og tillidsfuldt forhold til deres ansatte. Dette betyder ikke kun et ændret socialt klima på arbejdspladsen, men også en ændring i den måde man giver og modtager gaver på. Et eksempel på et sted hvor der virkelig er sket en forandring, er med hensyn til medarbejdernes fødselsdage. Før i tiden faldt der kun gaver på denne dag hvis kollegerne selv spyttede penge i bøssen – men nu ser dette anderledes ud.

Chefen spiller en stadig større rolle i gavegivningen

Efterhånden er gaver ved særlige mærkedage nemlig i højere grad blevet noget som chefen også er inde over. Dette skyldes et stadig større behov for at have et godt forhold til og være på bælgelængde med sine kolleger. Derfor er en fødselsdagsgave på mange arbejdspladser ikke kun noget som chefen hjælper til med, men også noget som hun eller han vælger at betale. Selvom dette kan synes som en voldsom gestus, så er det faktisk noget der batter med hensyn til den kollegiale stemning og tilfredshed.

Når chefen giver en gave, så behøver det nemlig på ingen måde at være en stor ting. Det at give en gave handler nemlig mindst lige så meget om, at vise at man tænker på personen og anerkender vedkommende. Spørgsmålet er så hvilke gaver chefer typisk giver. Det kan være et svært job at skulle finde på gaver hele tiden, særligt på store arbejdspladser hvor der er mange fødselsdage at holde styr på. Er du en af de chefer som ønsker at ride på den nye sociale bølge, så kan du med fordel finde råd rundt omkring på internettet.

Internettet akkommoderer den nye trend

Mange hjemmesider ser og anerkender behovet for billige og personlige gaver som er opstået inden for de seneste år. Hjemmesiderne reklamerer med ting som ”se denne liste med hundrede gaver til hende” og ”få inspiration til gaver til ham”. Som chef er der intet galt i at gå ind på disse sider for at få hjælp. Her er der nemlig utrolig mange gode idéer til, hvad der kan gøre både den kvindelige og mandlige kollega lykkelige og glade. Gør man dette, så vil man helt sikkert opleve en bedre stemning på arbejdspladsen, samt mere respekt og venlighed fra sine ansatte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *